Ga naar hoofdinhoud
Groepsfoto collega's Gezichten van Noord-Holland project.

Gezichten van Noord-Holland

Een samenwerking met het Amsterdam Museum

Portretten van en door iedereen

Ken je dat gevoel van in een museum lopen, een portret zien, en denken: die lijkt op mij? Nee? Dan ben je niet de enige. Op schilderijen van vroeger zie je namelijk vooral witte mannen in statige kleren, die rijk genoeg waren om een schilderij te laten maken. Zie je stellen, dan zijn dat (een witte) man en vrouw. Ook vertellen de meeste schilderijen een Christelijk en/of koloniaal verhaal. De tijd dat deze portretten werden geschilderd ligt inmiddels ver achter ons, maar toch zien we dat niet terug in musea. Wij vinden het hoog tijd voor nieuwe portretten, nieuwe gezichten, en nieuwe verhalen. Zo wordt een museumbezoek voor iedereen herkenbaar. Want om gehoord te worden, moet je ook te zien zijn.

Groepsportret Be/come as you are voor het project Gezichten van Noord-Holland.

Twee tentoonstellingen

Met Gezichten van Noord-Holland breiden het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum hun portretcollectie uit. We trekken de provincie Noord-Holland in om nieuwe en diverse (groeps)portretten te verzamelen van jou en je community. Deze ‘selfies’ zijn geïnspireerd op de historische groepsportretten die je nu ziet in oude Noord-Hollandse collecties. We doen dit door samen te werken met maatschappelijke en culturele organisaties, zodat we zoveel mogelijk gemeenschappen weten te bereiken. Alle inwoners van Noord-Holland, en jij dus ook, zijn welkom. De portretten die we verzamelen krijgen hier, online, hun eigen plek. In 2024 en 2025 komt er ook een unieke eindtentoonstelling die je kunt bekijken in Haarlem en Amsterdam!

Project 'Stratenmakers in Noord-Holland' voor Gezichten van Noord-Holland.

Verschillende projecten

Gezichten van Noord-Holland bestaat uit verschillende projecten met presentaties en een tentoonstelling in beide musea in 2024 en 2025. Door middel van co-creaties met maatschappelijke en culturele organisaties, portretwedstrijden en een reizende fotostudio proberen de musea zo veel mogelijk mensen in de hele provincie te bereiken en de drempel te verlagen om mee te doen met het project. Ook wordt een eindconferentie georganiseerd waarin kennis gedeeld wordt met collega’s uit de museale sector, inclusief een impactonderzoek.

Winnaars van de Portretwedstrijd

Co-creatie door Haarlem Town Queers & kunstenaar Carl-Johan Paulsen

Tijdens de tentoonstelling The Art of Drag is de co-creatie door zes jongeren van Haarlem Town Queers in samenwerking met kunstenaar Carl-Johan Paulsen onthuld. In vier workshops creëerde de groep hun eigen groepsportret. Ze bespraken maatschappelijke thema's en dachten na over de thema’s en materialen voor hun portret. Daarnaast werkten ze aan de expositie en organiseerden ze een openingsfeest. Tijdens het openingsfeest waren er verschillende drag performances en konden gasten hun nagels laten doen. Dit portret is onderdeel van het project Gezichten van Noord-Holland een samenwerking tussen het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum.

Foto's door Liane Paldi

Co-creatie opening Gezichten van Noord-Holland en Haarlem Town Queers

FRANS HALS MUSEUM

Groot Heiligland 62, Haarlem


Dinsdag t/m zondag geopend
van 11.00 - 17.00 uur

LOCATIE HAL

Grote Markt 16, Haarlem

Tijdelijke tentoonstellingen met
moderne en hedendaagse kunst

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief