Datum
Locatie
HAL, Grote Markt
Doelgroep
Volwassenen, Jongeren
Poëtische zoektocht
Op vrijdagavond 21 februari en zondagmiddag 23 februari presenteert het Frans Hals Museum werk van Heleen Blanken, Anto López Espinosa en Hala Namer (AKA LazerGazer). In de historische Vleeshal komen performance, video, installatie en geluidskunst tijdelijk samen in dit unieke programma. Centraal staat een poëtische zoektocht voorbij aan binaire stelsels als gender. Waarin de artificiële grenzen tussen mens, natuur en technologie vervagen. Traditionele mensgerichte visies worden uitgedaagd door onderlinge verbondenheid te onderstrepen.
Het programma
On your return you offered me a hand full of voices is een fabelachtige lip-sync performance door Anto López Espinosa die het verhaal van een hert (de performer) en de jagers (het publiek) vertelt. Het werk van Heleen Blanken verwijst naar Abiosis (de afwezigheid van het leven). Haar project is gebaseerd op de oersoeptheorie, die stelt dat leven - onder specifieke omstandigheden - uit niet-levende materialen kan ontstaan. Hala Namer (AKA LazerGazer) creëert tijdens dit programma een geluidslandschap door analoge tapes en opnames te mixen. Zo vormen drie uiteenlopende hedendaagse praktijken een collectieve zoektocht naar nieuwe manieren van bestaan.
Eigen collectie
In de Verweyhal is het videowerk What the Heart Wants uit de eigen collectie van Cécile B. Evans te zien. Deze video gaat over de relatie tussen mens en technologie en de toenemende invloed van technologie op de gevoelens die tussen beide worden gekoesterd en uitgewisseld.
Voor één weekend in het Frans Hals Museum.
Hier en Nu.
Over de kunstenaars
Anto López Espinosa
De artistieke praktijk van Anto López Espinosa ontvouwt zich via performatieve werken die taal, geluid en poëzie omvatten. Centraal in hun werk staat het onderzoeken van de mogelijkheden om queerness via het poëtische te ontrafelen. López Espinosa creëert lip-sync-performances die de blik van de toeschouwer zowel uitdagen als fascineren, en biedt daarbij alternatieve genderexpressies. Met deze werken streeft hen naar een collectieve zoektocht naar liefde en verbondenheid.
Hala Namer (AKA LazerGazer)
Hala Namer is een Syrisch-Koerdische kunstenaar die werkzaam is in Amsterdam. Haar interdisciplinaire artistieke praktijk onderzoekt design als een instrument om systemisch geweld, ingebed in geschiedenissen van onderdrukking, te bekritiseren. Door verandering en instabiliteit te omarmen in geluid, tekst, installaties en bewegend beeld, onderzoekt ze nieuwe manieren om aandacht te schenken aan geweld en reflecteert ze op culturele en historische wonden. Haar werk richt zich op een synthetische benadering van beeld en geluid, waarbij de ervaring van horen en zien wordt vervlochten en uitgedaagd.
Heleen Blanken
Heleen Blanken is een interdisciplinair kunstenaar gevestigd in Amsterdam, werkzaam op het snijvlak van installatiekunst, nieuwe media, cinematografie, scenografie en sculptuur. Haar artistieke praktijk onderzoekt de complexe relatie tussen de mens en de natuurlijke wereld, waarbij Blanken onderzoekt naar hoe we de natuur waarnemen en ermee omgaan. Door traditionele tegenstellingen zoals organisch versus kunstmatig en analoog versus digitaal te verkennen, stelt haar werk vragen over ons begrip van de natuurlijke omgeving en schetst ze speculatieve, futuristische scenario’s.