De kunst van het lachen
Humor in de 'Gouden' Eeuw
Datum
11 november 2017 - 18 maart 2018
Locatie
Frans Hals Museum
Moppenboek
Zelden zijn meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse 17de eeuw. Terwijl de welvaart en een nieuw koperspubliek de vraag naar kunst deed pieken, bedachten schilders een enorme variëteit aan beeldgrappen. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames – ze figureren in grote getalen in topstukken uit de 17de eeuw. De humor die in de werken besloten ligt moet voor tijdgenoten gemakkelijk herkenbaar zijn geweest – een bekend schilderij van een drinkebroer van Frans Hals werd niet voor niets als model gebruikt voor de kaft van een moppenboek.
Nu - eeuwen later – zijn de beeldgrappen wat lastiger te ontrafelen. Met name in de afgelopen vijftien jaar is hier veel nieuw onderzoek naar gedaan, en beginnen we zicht te krijgen op de volle breedte en diepte van de zeventiende-eeuwse beeldgrappen. Deze tentoonstelling biedt voor het eerst een overzicht van humor in de 17de-eeuwse kunst, en de prominente rol die Haarlemse schilders speelden.
Inhoud
De presentatie omvat circa 60 topstukken uit binnen- en buitenland van de hand van schilders als Rembrandt, Frans Hals en zijn broer Dirck Hals, Judith Leyster, Jan Steen, Adriaen Brouwer, Godfried Schalcken, Gerard van Honthorst, Jan Miense Molenaer, Nicolaes Maes, en wordt begeleid door een full-colour catalogus. Het concept voor de tentoonstelling is ontwikkeld door dr. Anna Tummers, conservator in het Frans Hals Museum, Jasper Hilligers, assistent conservator oude kunst, en dr. Elmer Kolfin, universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, in nauwe samenwerking met dr. Mariët Westermann, vice-president van de Mellon Foundation. Zij zullen allen essays bijdragen aan de tentoonstellingscatalogus.