vrijdag 27 juni 2025
Van vrijdag 4 juli tot en met zondag 6 juli 2025 vindt in het Frans Hals Museum in Haarlem de theatrale voorstelling Forget to Remember plaats. Deze multidisciplinaire productie werpt nieuw licht op vergeten verhalen uit het koloniale en slavernijverleden, verteld vanuit het perspectief van vrouwen van kleur. De tentoonstelling is een samenwerking met Sites of Memory, Shishani & Sisterhood, DOX en Schuur.
Reis door tijd en ruimte
Forget to Remember brengt onderbelichte verhalen uit het koloniale en slavernijverleden tot leven, verteld vanuit het perspectief van vrouwen van kleur. In een mix van muziek, dans, spoken word en performance neemt deze voorstelling bezoekers mee op een reis door tijd en ruimte, waar verleden en heden samenkomen.
Vrouwelijke rolmodellen
In Forget to Remember klinken de stemmen van vrouwelijke rolmodellen uit de geschiedenis: ook vrouwen waren leiders, strategen en strijders. Hun verhalen, vaak genegeerd in de geschiedschrijving, krijgen in deze voorstelling de ruimte die ze verdienen.
Oog in oog met schuttersstukken
In het Frans Hals Museum worden deze verhalen in relatie gebracht met Haarlemse geschiedenissen, zoals die van de schutters op de beroemde schuttersstukken van Frans Hals. Wat wisten zij over de enorme gevolgen van koloniale handel en slavernij aan de andere kant van de wereld? Forget to Remember geeft een nieuw perspectief op wie door de eeuwen heen zijn afgebeeld – en wie niet.
Praktische informatie
De voorstellingen vinden plaats op vrijdag 4 juli om 19.30 uur, zaterdag 5 juli om 13.30 en 16.00 uur en zondag 6 juli om 16.00 en 19.30 uur in het Frans Hals Museum, locatie Groot Heiligland. De voorstelling duurt circa 60 minuten en is in het Nederlands, met teksten in het Engels, Oshiwambo, en Sranan Tongo. Kaarten zijn te reserveren via de website van Schuur.
Over het Frans Hals Museum
Het Frans Hals Museum is het kunstmuseum van Haarlem. Hier vind je de grootste collectie schilderijen van Frans Hals ter wereld, naast werk van andere beroemde Haarlemse kunstenaars zoals Judith Leyster, Cornelis van Haarlem en Jacob van Ruisdael. Je ontdekt er ook een rijke verzameling kunst van 1880 tot nu, waaronder werk van Isaac Israels, Charley Toorop en Dana Lixenberg.
Over Sites of Memory
Sites of Memory maakt locatievoorstellingen rondom ons gedeeld cultureel erfgoed en de verborgen en ondervertegenwoordigde verhalen van Nederland en de voormalige koloniën. Artistiek leiders zijn Jennifer Tosch (cultureel historicus en oprichter van de Black Heritage Tours) en Katy Streek (theatermaker en programmeur). De voorstellingen van Sites of Memory zijn gebaseerd op historisch onderzoek en worden gemaakt met multidisciplinaire makers en jonge talenten, die deze verhalen op een toegankelijke manier onder de aandacht brengen van het publiek.
Over Shishani & Sisterhood
In 2021 richtte de meervoudig bekroonde singer-songwriter Shishani het collectief Sisterhood op, Via muziek, dans en storytelling stelt deze unieke groep performers de stemmen van vrouwen en queer personen centraal. Hun focus ligt op het creëren van een ruimte waar ongehoorde verhalen, herinneringen en de erfenis van het koloniale verleden worden omgezet in nieuwe, gedeelde verhalen. Hun unieke en krachtige performances verbinden hun Afrikaanse, Aziatische en Europese erfgoed, en inspireren nieuwe wegen naar een gedeelde toekomst.